WASADVIES & PROBLEMEN MET STOFFEN

Alle producten die wij verkopen in onze winkel en webshop, worden uitgebreid getest op kwaliteit en wasbaarheid. Kijk daarom altijd eerst op het wasetiket dat is ingenaaid in het kledingstuk, hoe deze het beste kan worden gereinigd en behandeld.

 

BETEKENIS VAN DE WAS-SYMBOLEN:

30

30° wassen in de wasmachine

30 wool 30° wolwas programma in de wasmachine
short hand was koude handwas
no absoluut niet wassen
bleach wassen zonder bleekmiddel
chemical chemisch reinigen (stomen)
chemical care chemisch reinigen met extra zorg
petrol chemisch reinigen (stomen) met een speciale vloeistof
nochemical absoluut niet chemisch reinigen (stomen)
notumble niet in de droogtrommel
iron1 lauw strijken zonder stoom
iron2 warm strijken zonder stoom
iron3 met stoom strijken
noiron absoluut niet strijken
hang hangend drogen
flat liggend drogen

 

 

HANDIGE & PRAKTISCHE TIPS:

Om uw kledingstuk zo lang mogelijk mooi te houden, is het verstandig om deze zo weinig mogelijk te wassen! Het simpelweg luchten van de kleding is vaak al meer dan genoeg om het wat op te frissen. Dit kan zowel binnen (doucheruimte) of gewoon buiten. Gebruik liever geen waspoeder, maar liever een vloeibaar wasmiddel. Beperk de hoeveelheid wasmiddel. Voor zowel het milieu als het kledingstuk geldt: minder is beter! 

Indien u een wasmachine van niet ouder dan 10 jaar heeft, kunt u de kledingstukken waarbij handwas wordt aanbevolen beter in de wasmachine reinigen. Indien u toch op de hand gaat wassen, wees er dan van doordrongen dat water dat wat lauw aanvoelt vaak veel heter is dan 30 graden! Gebruik daarom altijd een thermometer om de juiste tempratuur vast te stellen. Het is namelijk bijna onmogelijk om dit als mens zelf in te schatten. Zorg dat het vloeibaar wasmiddel volledig is opgelost in het water. Laat het kledingstuk nooit liggen in het water, wrijf niet te hard, wring niet en boen niet, dus was niet te lang. Handwas moet snel gebeuren! Dit voorkomt krimp, kleurverandering en/of het doorlopen van kleuren. 

Centrifugeren kan absoluut niet bij wol en zijde. Verder de kledingstukken binnenstebuiten in de centrifuge stoppen. 

Gebruik ook de droger zo weinig mogelijk. Hang geweven kleding simpelweg op een hanger en of een wasrekje te drogen. Dit is wel zo fijn voor zowel het milieu, je kledingstuk, als niet te vergeten je portemonee.

Laat gebreide kleding liggend op een handoek drogen. 

Laat kleding nooit buiten in de zon drogen! 

Behandel vlekken nooit apart! Met andere woorden: ga niet wrijven, boenen en gebruik in eerste instantie geen speciale ontvlekkers. Giet een beetje vloeibaar wasmiddel op de vlek en stop het direct in de wasmachine. Gaat de vlek er dan nog niet uit gebruik dan speciale vlekverwijderaar. Echter, ook hier geldt: spuit het op de vlek en stop het gehele kledingstuk gelijk in de wasmachine. Laat het niet inweken, hiermee voorkom je kleurverschillen. 

Zijde kan het beste met speciale zijde wasmiddel gewassen worden. Babyshampoo is hiervoor overigens een goed alternatief. 

Kijk altijd voordat je wilt gaan strijken, goed op het wasetiket. Hierop staat of het artikel wel gestreken mag worden en/of op welke temperatuur. Overigens ook hier geldt: hoe minder je strijkt hoe beter voor het artikel, het milieu en je portemonnee. Netjes op een hangertje na het wassen, doet ook al wonderen.

Let op met het strijken met een stoomstrijkijzer, want stoom is altijd 100 graden! Alleen bij kleding met een wasetiket waarop 3 puntjes in het strijksymbool staan, kan met stoom gestreken worden. 

Strijk kleding altijd aan de binnen kant, dit voorkomt druk- en glansplekken. 

Zijde en wol, indien het gestreken mag worden, kun je het beste strijken met een iets vochtige doek onder de bout. 

Strijk katoenen artikelen altijd in vorm wanneer het nog enigszins vochtig is.

 

 

PROBLEMEN MET STOFFEN:

 

PILLEN

 

Pillen heeft niets met slechte of goedkope kwaliteit van een artikel te maken, maar is simpelweg een eigenschap van de stofsoort.

 

Pillen kan ontstaan door wrijving en/of schuren van een wollige of volumineuze stof. In de praktijk betekent dit dat pillen wordt veroorzaakt door het dragen en/of wassen van dergelijke stoffen.

Bij het dragen en/of wassen gaan op plekken waar wrijving ontstaat, de ‘uitstekende haartjes’ in elkaar haken en vormen zo een bolletje.

Deze bolletjes kunnen meestal goed verwijderd worden door middel van het gebruiken van een pilkammetje of speciaal pilapparaat.

 

KRIMPEN EN OF VERVILTEN VAN KLEDING

 

Vooral stoffen waar wol in zit, kunnen krimpen en vervilten door de volgende oorzaken:

 

Niet op wolprogramma 30º graden gewassen 

 

Boven de 30º graden wassen. 

 

Te lang in het water laten staan, koud of lauw. 

 

Het gebruik van teveel zeep.

 

Ons advies is daarom, indien het in het label aangegeven staat, om altijd op het wolprogramma 'koud' te wassen, een speciaal wolwasmiddel te gebruiken in de juiste dosering, te centrifugeren op het laagste toerental en vooral zeer kort.